Hortensia krans

Image

Het heeft even moeite gekost om er na de vakantie er weer “in” te komen, maar het is gelukt. De hersenen lopen weer over van ideeën, drukke planningen en nieuwe concepten. De vakantie was heerlijk, maar aan de dingen die we wilden doen zijn we niet toe gekomen, dus nu maar weer fris van start. Hier dan ons eerste projectje om een beetje sfeer te brengen:

Ik heb een aantal prachtige hortensia’s in de voortuin. Omdat wij altijd achterom thuiskomen, zien we er weinig van. Ik heb ze maar naar binnen gehaald! Hoe je daar een prachtige krans van kan maken wil ik graag met jullie delen. Dat kan op twee manieren; op een strokrans binden en steken in een steekschuimkrans. Bij het tuincentrum, maar ook bij de action (voor bijna niets) zijn beiden te koop. Het voordeel van een steekschuimkrans is dat de bloemen verser blijven en de kleuren mooier. Indrogen kan wel, maar de kans is groter dat je de basis erdoorheen gaat zien. Het voordeel van binden is dat hij indroogd en heel lang mooi blijft. De kleuren veranderen wel en je hebt meer nodig. Zorg voor beiden, dat je hortensia’s hebt die een beetje als papier voelen en knisperen als je ze aanraakt. Dat er lelijke bloemetjes tussen zitten is niet erg, die kan je er zo uithalen.

Steekschuimkrans

Image

De steekschuimkrans is de makkelijkste manier. Bij het natmaken van steekschuim moet je er op letten dat je het op het water neerlegd (schuimkant naar beneden) en het vol laat zuigen. Wil je te snel en duw je het onder, dan blijft er een stuk binnen in droog en kunnen de steeltjes dus geen water opnemen. De hortensia is in de bol erg vertakt, je snijdt kleine plukjes eraf. Zorg dat je het schuin afsnijdt, dat steekt beter, maar is ook beter voor de water opname. Ik had een hele mooie grote blauwe bol en een groenige. Om tot een mooie verdeling te komen heb ik eerst de blauwe helemaal verdeeld over de gehele krans en de gaatjes die overbleven met groen gevuld. Let erop dat zowel aan de binnen als buitenknt de bloemen de tafel raken. Als je hem op een schaal legt kan je voorzichtig watergeven en heb je er lang plezier van.

Image

Bindmethode

Image

Voor de bindmethode heb je naast een strokrans ook een klosje binddraad (ook action of tuincentrum) en een kniptang nodig. Ook heb je een royale hoeveelheid bloemen nodig, maar als ze uit je eigen tuin komen, zou ik er niet te veel in een keer knippen, je kan dan altijd bijknippen. Draai van het binddraad een oogje op zo’n 7 cm van het begin. Houd de krans in je linkerhand en houd het oogje onder je duim. Wikkel het draad een of tweemaal stevig rond de krans. Draai het uiteinde vast en steek het in de krans. Als het goed is zit je draad nu stevig vast. Nu kan je beginnen met dakpansgewijs de plukjes hortensia te binden. Ik werk het liefst op tafel en doe het slag voor slag. Zorg ook hierbij dat zowel de binnen als de buitenkant goed tot op de tafel vult. Bind niet te dicht op elkaar, dan heb je veel te veel nodig, maar je moet ook de strokrans er (bijna) niet doorheen zien. Voor een speels effect heb ik een paar takken rozebotteltjes mee gedraaid. Als je bijna rond bent, moet je de laatste plukjes onder de eerste schuiven. Hecht dan je draad af aan het oogje. Het is even een handigheidje, maar als je de smaak te pakken hebt heb je je ideale herfstkadootje gevonden!

Image

Advertenties

4 thoughts on “Hortensia krans

  1. Ziet er leuk uit. Heb hier ook een hortensia in de voortuin, moet ik ooko maar even iets mee doen. Groetjes Sylvia

  2. Pingback: Wishlist voor de herfst | My little grey notebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s